Ανακοίνωση έναρξης Ομάδας Προσωπικής Ανάπτυξης και Στήριξης για Γονείς παιδιών με Αναπτυξιακές Διαταραχές (Δήλωση συμμετοχής μέχρι 8/5/19)

Η Επιτροπή Προστασίας των Ατόμων με Νοητική Αναπηρία σε συνεργασία με το Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Στροβόλου ανακοινώνουν την έναρξη Ομάδας Προσωπικής Ανάπτυξης και Στήριξης για Γονείς παιδιών με Αναπτυξιακές Διαταραχές. Η διοργάνωση ομάδων αποτελεί ένα πάγιο αίτημα γονιών που εξυπηρετούνται από τη Συντονιστική Υπηρεσία Έγκαιρης Παιδικής Παρέμβασης της Επιτροπής Προστασίας των Ατόμων με Νοητική Αναπηρία.

Σε ποιους απευθύνεται: Γονείς παιδιών 2 – 8 χρονών με οποιαδήποτε δυσκολία ή διαταραχή στην ανάπτυξη: σύνδρομο (Down, Angelman, κτλ.), φάσμα αυτισμού, νοητική αναπηρία, ΔΕΠΥ, μαθησιακές δυσκολίες, κινητική αναπηρία, κτλ.

Διάρκεια: 6 συναντήσεις διάρκειας 90 λεπτών

Ημέρες & ώρα διεξαγωγής: 15/05, 22/05, 29/05, 05/06 & 12/06/2019, 19/06/2019
ώρα 08:30 – 10:00 π.μ.

Χώρος: Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Στροβόλου – Πολιτιστικό Κέντρο Στροβόλου
(Αρχιεπισκόπου Κυπριανού 34, Στρόβολος)

Τρόπος λειτουργίας: Η ομάδα λειτουργεί με απόλυτη εχεμύθεια, εμπιστοσύνη, σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα καθώς επίσης στην προσωπικότητα του κάθε συμμετέχοντα. Οτιδήποτε συζητείται εντός της ομάδας δεν βγαίνει προς τα έξω. Κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο αφού η ομάδα λειτουργεί στα πλαίσια βιωματικής προσέγγισης, δηλαδή με αναφορά σε προσωπικά βιώματα και χρήση βιωματικών ασκήσεων.

Συμμετοχή: Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Η ομάδα δεν είναι ανοιχτή προς το κοινό, με την έννοια ότι οι συμμετέχοντες πρέπει να συμπληρώσουν δήλωση συμμετοχής, να έρθουν στις περισσότερες συναντήσεις και να πληρούν το κριτήριο του γονιού παιδιού 2 – 8 χρονών με οποιαδήποτε δυσκολία ή διαταραχή στην ανάπτυξη. Σε περίπτωση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και των δύο γονιών ενός παιδιού θα μπορέσει να συμμετάσχει ο ένας εκ των δύο, δίνοντας προτεραιότητα σε άλλους γονείς, εκτός κι αν δεν συμπληρώνεται ο απαραίτητος αριθμός συμμετεχόντων. Ελάχιστος αριθμός συμμετεχόντων ορίζονται τα 4 άτομα και μέγιστος τα 10 άτομα.

Σκοπός της ομάδας: Η δημιουργία ενός χώρου όπου οι γονείς να μπορούν να ανταλλάξουν σκέψεις, εμπειρίες, προκαταλήψεις, συναισθήματα και γνώση για τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους, τον γονικό τους ρόλο, τις προσδοκίες, τα όνειρα και τις δυσκολίες της καθημερινότητας. Πιο συγκεκριμένα η ομάδα στοχεύει στην ανακούφιση των γονιών, την ενδυνάμωσή τους, τη στήριξη στον πολυδιάστατο ρόλο που έχουν να επιτελέσουν, την αποτελεσματικότερη επικοινωνία εντός της οικογένειας, και την ανταλλαγή εμπειριών και συναισθημάτων με άλλους γονείς.

Θεματολογία: Η ομάδα θα ακολουθήσει ένα ημι-δομημένο πλαίσιο όπου θα συζητηθούν συγκεκριμένα θέματα βάσει του προγράμματος αλλά παράλληλα θα υπάρχει ευελιξία ώστε να εμπλουτιστεί με τα θέματα που θα προκύψουν από τις ανάγκες των γονιών. Θα προβλέπεται, δηλαδή, μια προτεινόμενη θεματολογία αλλά και χώρος για συζήτηση /
επεξεργασία άλλων προβληματισμών των συμμετεχόντων. Ενδεικτικά θέματα που θα συζητηθούν:

  • Η ιδιαιτερότητα των αναπτυξιακών αναγκών: τι σημαίνει να είμαι γονιός ενός παιδιού με δυσκολίες/αναπηρία
  • Οι πολλαπλοί ρόλοι του γονιού και η μεταξύ τους ισορροπία, η διαφοροποίηση του γονεϊκού ρόλου λόγω αυξημένων αναγκών. Η συμπεριφορά μου ως γονιός και πως αυτή επηρεάζει τα συναισθήματα των άλλων
  • Η αντιμετώπιση από τον κοινωνικό περίγυρο, το στίγμα, πως με επηρεάζει
  • Η επικοινωνία με το παιδί μου και πως μπορώ να τη διευκολύνω, η δυσκολία της  οριοθέτησης, πως μπορώ να νιώσω ικανοποίηση από αυτή τη σχέση, η σημασία του παιχνιδιού
  • Η ισορροπία στην οικογένεια (σχέση γονιών, ρόλος των αδερφών)
  • Η σημασία του δικτύου βοηθείας (ευρύτερη οικογένεια)

Συντονίστρια: Ελένη Δημητρίου, Ψυχολόγος – Λειτουργός Συντονιστικής Υπηρεσίας Έγκαιρης Παιδικής Παρέμβασης της Επιτροπής Προστασίας των Ατόμων με Νοητική Αναπηρία.

Διοργανωτές: Επιτροπή Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Νοητική
Αναπηρία σε συνεργασία με το Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Στροβόλου.