Ανακοίνωση – Συμβουλές υγιεινής για το σπίτι κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοιού

Ο Δήμος Στροβόλου επιθυμεί να ενημερώσει τους δημότες του ότι  κατά την περίοδο του περιορισμού  εντός της κατοικίας τους, όπως προβλέπουν τα μέτρα  που επέβαλε το κράτος  για σκοπούς πρόληψης της μετάδοσης του κορονοιού, μπορούν να λαμβάνουν τα πιο κάτω μέτρα υγιεινής για επιπρόσθετη προστασία των ατόμων που διαμένουν  μαζί στην ίδια κατοικία:

 1. Περιορίζουμε τις επισκέψεις και την είσοδο γνωστών ή/και αγνώστων προσώπων εντός της κατοικίας μας.
 2. Αν για εξαιρετικούς λόγους χρειαστεί να διακινηθούμε έξω από το σπίτι, τότε χρησιμοποιούμε παπούτσια που έχουμε μόνο για το σκοπό αυτό και τα οποία βγάζουμε πριν την είσοδο μας στο σπίτι. Αφήνουμε τα παπούτσια αυτά  εκτός του σπιτιού.  Καθαρίζουμε τακτικά τα παπούτσια εξωτερικής χρήσης με κατάλληλα υγρομάντηλα, αφού προηγουμένως φορέσουμε κατάλληλα γάντια μιας χρήσης και τα οποία αργότερα μετά τη χρήση,  τοποθετούμε στον κάλαθο.
 3. Καθαρίζουμε δύο φορές με κατάλληλα υγρομάντηλα όλα τα πακέτα που παραλαμβάνουμε στο σπίτι συμπεριλαμβανομένου και των συσκευασιών τροφίμων.  Τοποθετούμε αμέσως μετά,  όλες τις άδειες συσκευασίες των πακέτων στον κάλαθο ανακύκλωσης.
 4. Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι η διακίνηση και παρουσία μας σε άλλους χώρους έχει περιοριστεί και η πιθανότητα μεταφοράς του κορονοιού στο σπίτι μας  -λογικά- έχει μειωθεί,  θα πρέπει να εξακολουθούμε να διατηρούμε το σπίτι μας καθαρό και υγιεινό κάνοντας όλες τις εργασίες ρουτίνας που  συνηθίζουμε να κάνουμε στο σπίτι μας, χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα σκευάσματα που υπάρχουν στο εμπόριο.
 5. Για να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα το αντισηπτικό παρασκεύασμα που χρησιμοποιούμε για να απολυμαίνουμε τις διάφορες επιφάνειες και τον εξοπλισμό της κατοικίας μας, θα πρέπει πρώτα  οι επιφάνειες και τα αντικείμενα αυτά να καθαρίζονται από τη σκόνη, ακαθαρσίες και ρύπους που βλέπουμε με το μάτι.
 6. Δίδουμε ιδιαίτερη προσοχή στη συχνή καθαριότητα και απολύμανση των σημείων και αντικειμένων που ερχόμαστε σε επαφή με τα χέρια. Τέτοια σημεία είναι τα χερούλια των πόρτων, τα χερούλια στα ερμαράκια κουζίνας και υπνοδωματίων, οι διακόπτες, τα τηλεχειριστήρια, τα σταθερά και κινητά τηλέφωνα, τα πληκτρολόγια υπολογιστών, ο εξοπλισμός στα αποχωρητήρια κλπ.   Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιούμε κυρίως αλκοολούχα σκευάσματα με περιεκτικότητα 70% αλκοόλ.  Θα πρέπει όμως να προσέχουμε τις ηλεκτρονικές συσκευές μας. 
 7. Για να κάνουμε όλες τις εργασίες καθαριότητας και απολύμανσης χρησιμοποιούμε πάντοτε κατάλληλα γάντια μιας χρήσης και τα οποία αργότερα μετά τη χρήση, τοποθετούμε στον κάλαθο.
 8. Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο COVID – 19  μπορεί – κατά τους ειδικούς- να επιζήσει στις διάφορες επιφάνειες από λίγο έως μερικές ώρες,   φροντίζουμε να αντικαθιστούμε σεντόνια και μαξιλαροθήκες  τακτικά.  Συστήνεται η  πλύση των ειδών αυτών  όσο και των ειδών ιματισμού και των καλυμμάτων ταπετσαρίας εκεί και όπου γίνεται, στην υψηλότερη θερμοκρασία του πλυντηρίου ρούχων που διαθέτουμε.
 9. Ανοίγουμε πόρτες και παράθυρα για συχνό αερισμό της κατοικίας μας.
 10. Διατηρούμε τους κάδους σκυβάλων ή/και τη σκυβαλαποθήκη καθαρούς. Οι κάδοι πλένονται με ζεστό νερό και με διάλυμα χλωρίνης.
 11. Διατηρούμε την αυλή καθαρή και απαλλαγμένη από βλάστηση και από μη χρήσιμα υλικά, αντικείμενα και εξοπλισμό και μεταφέρουμε στο «Πράσινο Σημείο Στροβόλου» τυχόν απόβλητα.