mayor

Βρισκόμαστε στον πέμπτο και τελευταίο χρόνο της θητείας του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου  και κάνοντας ένα απολογισμό, είμαι στην ευχάριστη θέση να πω στους δημότες, πως η εικόνα που παρουσιάζει ο Δήμος μας -σε σύγκριση με τους υπόλοιπους 29 Δήμους στις ελεύθερες περιοχές- είναι αρκούντως ικανοποιητική.

Είμαστε ένας Δήμος όπου όλες οι υπηρεσίες παρέχονται στους δημότες σε αποδεκτά επίπεδα. Αυτό δεν είναι πάντοτε κάτι αυτονόητο ή εύκολο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, εν γένει, ούτε όμως και σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.

Δυστυχώς, παρόλο που βγήκαμε από το Μνημόνιο, τα πολύ αυστηρά και οδυνηρά οικονομικά μέτρα που είχαν ληφθεί για να μπορέσει το Κράτος να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, παραμένουν  σε ισχύ, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε πάντοτε να ανταποκριθούμε όσο θα επιθυμούσαμε (και όσο είμαι βέβαιος  ότι αναμένουν και οι πολίτες), στις  υποχρεώσεις που αναλάβαμε  με βάση το αρχικό μας πρόγραμμα.

Μια άλλη δύσκολη πραγματικότητα  που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, είναι πως το Κράτος συνεχίζει να συμπεριφέρεται, ως ο Δήμος Στροβόλου να είναι  ένας μικρός Δήμος των 6 και 7 χιλιάδων κατοίκων και όχι ως  όφειλε στο  δεύτερο μεγαλύτερο Δήμο της Κύπρου και το μεγαλύτερο της Επαρχίας Λευκωσίας, με 70.000 περίπου  κατοίκους.

Συγκεκριμένα, η μη συμπερίληψη μας στους Δήμους που δύνανται να αντλήσουν πιστώσεις από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Ταμεία και ορισμένες άλλες αποφάσεις που λαμβάνονται, με βάση γενικά κριτήρια και όχι εξειδικευμένα των ιδιαιτεροτήτων της περιοχής μας, μας δημιούργησαν και συνεχίζουν να δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην προώθηση αναγκαίων για το Δήμο μας αναπτυξιακών έργων υποδομής.

Δεν είναι πρόθεση μου να σκιαγραφήσω μια απογοητευτική ή απελπιστική εικόνα.

Στα θετικά, πρέπει να καταγραφεί το γεγονός ότι καταφέραμε, επιτέλους, να περάσουμε το μήνυμα πως χρειαζόμαστε την πλήρωση της νευραλγικής θέσης του Δημοτικού Γραμματέα. Λήφθηκε η θετική απάντηση της Κυβέρνησης και η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε το αίτημα για αποδέσμευση της θέσης, ώστε να δοθεί η ευκαιρία στο Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει τη διαδικασία της πλήρωσης της.  Με την έγκριση αυτή, θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας προς τα αρμόδια Υπουργεία, για να επαναφέρουμε στον Προϋπολογισμό του Δήμου και άλλες αναγκαίες θέσεις και να αρχίσει η διαδικασία πλήρωσης τους ώστε η οργανωτική δομή του Δήμου να ανταποκρίνεται στις αυξημένες αρμοδιότητες μας και κυρίως, στις εύλογες απαιτήσεις των δημοτών.

Τα προβλήματα που υπήρχαν στο παρελθόν σε σχέση με τον Προϋπολογισμό μας δεν υπάρχουν πλέον και είμαι στην ευχάριστη θέση να πληροφορήσω τους δημότες πως λαμβάνονται τα  δέοντα μέτρα για να ανταποκριθούμε σωστά σ΄ όλους τους τομείς.

Σε ότι αφορά την Κρατική Χορηγία ή ορθότερα τις τρεις (3) χορηγίες και τον τρόπο που αυτές κατανέμονται στους 30 Δήμους, η κατάσταση παραμένει στάσιμη.  Θα συνεχίσουμε, όμως, τις προσπάθειες μας για τις απαραίτητες αλλαγές γιατί παραμένει πεποίθηση μου ότι οι Στροβολιώτες αξίζουν πολύ περισσότερα από όσα μπορέσαμε να τους δώσουμε μέχρι σήμερα.

Εξορθολογισμός της λειτουργίας των Δημοτικών Υπηρεσιών  

Οι προσπάθειες μας για αύξηση της παραγωγικότητας και της αποτελεσματικότητας όλων των υπηρεσιών (μόνιμο υπαλληλικό και ωρομίσθιο εργατικό προσωπικό), συνεχίζονται και τα αποτελέσματα αξιολογούνται συνεχώς.  Τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα δείχνουν ότι σταθερά οδηγούμαστε σε θετικά επίπεδα, πράγμα που μεταφράζεται σε μείωση του κόστους των υπηρεσιών μας.

Έχουμε πρόσφατα αξιολογηθεί από τους Επιθεωρητές του ISO και τα αποτελέσματα ήσαν πολύ θετικά, με πολύ λίγες παρατηρήσεις, τις οποίες αξιολογούμε για συνεχή αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών.  Μέσα στο πλαίσιο της προτεινόμενης μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αξιολογείται παράλληλα  το πρότυπο Investors in People και ευελπιστώ ότι θα μπορέσουμε να το αξιοποιήσουμε προς όφελος των δημοτών.

Συνεργασία με όμορους Δήμους

Κάποια προβλήματα για την εφαρμογή διαφόρων συνεργασιών μεταξύ δήμων της Επαρχίας Λευκωσίας δημιουργήθηκαν αναπόφευκτα,  από τη μη ολοκλήρωση της συζήτησης στη Βουλή των Αντιπροσώπων, του νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πριν αυτή αυτοδιαλυθεί για τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές.

Η συνεχιζόμενη εκκρεμότητα με τους περιορισμούς που επιβάλλονται από την υφιστάμενη περί Δήμων Νομοθεσία, δημιουργεί εμπόδια στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσεων για συνεργασία.  Ελπίζουμε ότι μετά τις βουλευτικές εκλογές και τη σύσταση και επαναλειτουργία των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, θα προωθηθεί η συζήτηση του νομοσχεδίου που υποβλήθηκε, μετά από τόσες προσπάθειες και διαβουλεύσεις, από το Υπουργείο Εσωτερικών, για την όσο το δυνατό ολοκλήρωση της εξέτασης του και την ψήφισή του σε νόμο.

Ευτυχώς η συνεργασία των οκτώ (8) Δήμων, μελών της Αναπτυξιακής Εταιρείας Λευκωσίας Λτδ (ΑΝΕΛ), συνεχίζεται χωρίς ουσιαστικά προβλήματα και έχουμε προχωρήσει σε ένα νέο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Ένταξης Υπηκόων Τρίτων Χωρών (ΥΤΧ),μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προηγούμενου προγράμματος.  Το πρόγραμμα αυτό συγχρηματοδοτείται, όπως και το προηγούμενο πρόγραμμα, από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ένταξης και την Κυπριακή Δημοκρατία μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών.

Κοινωνική Πρόνοια και Ευάλωτες Ομάδες

Το Ίδρυμα Πολυδύναμο Κέντρο Δήμου Στροβόλου συνεχίζει αδιάλειπτα την προσφορά του προς τους ηλικιωμένους συμπολίτες μας, με σειρά προγραμμάτων που οργανώνονται από το Κέντρο Ενηλίκων.  Τα προγράμματα συνεχώς αναβαθμίζονται και ο στόχος είναι φέτος να αναβαθμιστούν ακόμα περισσότερα.

Επίσης, συνεχίζεται η λειτουργία όλων των 13 Παιδικών Λεσχών, σε αντίστοιχο αριθμό σχολείων, προσφέροντας προγράμματα στα παιδιά συμπολιτών μας που λόγω των ωρών απασχόλησης τους δεν μπορούν να βρίσκονται με τα παιδιά τους τα απογεύματα.

Εξάλλου, το Ανοικτό Σχολείο συνεχίζει να προσφέρει μια μεγάλη σειρά προγραμμάτων σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες.  Η επιτυχία του προγράμματος είναι δεδομένη αφού μέσα σε λίγα χρόνια αγκαλιάστηκε από χιλιάδες συμπολίτες μας και συνεχώς προσθέτουμε θέματα ώστε να καλύπτονται όλο και περισσότερες ανάγκες των δημοτών.

Η συνεργασία μας με τα Παντοπωλεία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, μέσω των Εκκλησιαστικών Επιτροπών των Ιερών Ναών στο Στρόβολο, συνεχίζεται εφόσον αυτά βρίσκονται ακόμα σε λειτουργία.  Ευχαριστούμε όλους τους Οργανισμούς και Εταιρείες οι οποίες συνεργάζονται μαζί μας για να προσφέρουμε, εκεί που είναι δυνατόν, βοήθεια στους συμπολίτες μας που βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση.

Πολιτιστικό Κέντρο Στροβόλου

Η λειτουργία του Πολιτιστικού Κέντρου συνεχίζεται με επιτυχία και οι προσφερόμενες υπηρεσίες αναβαθμίζονται διαρκώς.  Η λειτουργία του Πολιτιστικού Κέντρου έχει δώσει  νέα πνοή σε μέρος  του Κεντρικού Πυρήνα του Δήμου και ο κόσμος το έχει δεχτεί με ενθουσιασμό.  Η λειτουργία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, επίσης, συνεχίζεται ομαλά παρόλες τις ελλείψεις σε προσοντούχο προσωπικό.

Ιστορικός Πυρήνας Στροβόλου

Για διάφορους λόγους ο Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός του Ιστορικού Πυρήνα του Στροβόλου δεν έχει ακόμα προκηρυχθεί.  Βρισκόμαστε, όμως, τώρα στο κατώφλι της λήψης των τελικών εγκρίσεων από τις Αρμόδιες Αρχές, με στόχο να ολοκληρωθούν οι εργασίες μέχρι το τέλος του χρόνου αυτού με τη βράβευση των καλύτερων λύσεων (3 βραβεία και 3 έπαινοι).

Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Ανέφερα πιο πάνω ότι η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθυστερεί σημαντικά και ότι τώρα βρισκόμαστε σε αναμονή να ολοκληρωθούν οι βουλευτικές εκλογές ώστε να καταστεί δυνατή η σύσταση και λειτουργία των νέων Κοινοβουλευτικών Επιτροπών.  Δυστυχώς δε μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι θα έχουμε σύντομα αποτελέσματα ώστε να προχωρήσουμε στη μεταρρύθμιση, που όλοι συμφωνούν ότι έχει καταστεί αναγκαία.  Οι τοποθετήσεις των πολιτικών κομμάτων και της Ένωσης Δήμων και της Ένωσης Κοινοτήτων διαφέρουν σε βασικά σημεία και αν δεν υπάρξουν συγκλήσεις στο πολύ σύντομο μέλλον, υπάρχει ορατός κίνδυνος  η μεταρρύθμιση να καθυστερήσει πολύ.

Επιβεβαιώνω ακόμα μια φορά ότι εμείς θέλουμε μια ισχυρή και οικονομικά αυτάρκη Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία να μπορεί να προσφέρει στους δημότες τις βέλτιστες υπηρεσίες στον ελάχιστο χρόνο και με το χαμηλότερο κόστος.

Όμιλοι

Η Χορωδία του Δήμου, ο Λαογραφικός και Χορευτικός Όμιλος του Δήμου, ο Φωτογραφικός Όμιλος και ο Όμιλος Φίλων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, συνεχίζουν τη λειτουργία τους  προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες προς το Δήμο και τους δημότες.

Πρόκειται για μια περίπτωση του μεγαλείου του εθελοντισμού. Εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου και του Δήμου γενικότερα, εκφράζω θερμότατες ευχαριστίες για την προσφορά τους που  προσθέτει αξία  στο Δήμο.

Καταλήγοντας θέλω να επαναλάβω για μια ακόμη φορά  ότι το γραφείο του Δημάρχου είναι πάντοτε στη διάθεση κάθε δημότη που ενδιαφέρεται να εκφράσει ή να υποβάλει παράπονα/παρατηρήσεις/εισηγήσεις για οποιοδήποτε θέμα.

 

Δρ Λάζαρος Σ Σαββίδης
Δήμαρχος

12 Μαϊου 2016