Άρθρο Δημάρχου Στροβόλου, Ανδρέα Παπαχαραλάμπους, με την ευκαιρία της επετείου της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Ξημερώνει αύριο η τραγική επέτειος μίας μελανής σελίδας της ιστορίας της ανθρωπότητας, της γενοκτονίας του αδελφού λαού των Αρμενίων. Το ειδεχθές αυτό έγκλημα, το ανήλεο μένος των Νεοτούρκων κατά του πανάρχαιου, χριστιανικού λαού των Αρμενίων με είχε συγκλονίσει από μικρό παιδί.

Μία από τις συγκλονιστικότερες εμπειρίες της ζωής μου αποτέλεσε η επίσκεψη στο Μνημείο της Γενοκτονίας των Αρμενίων πριν ενάμιση χρόνο, που αγέρωχα στέκεται στον λόφο του Τσιτσερνακαμπέρντ στο Γερεβάν, με άσβεστη τη φλόγα που καίγεται στο κέντρο του Μνημείου, για να θυμίζει τις ψυχές των αθώων θυμάτων της βαρβαρότητας των Νεοτούρκων.

Εναποθέτοντας ένα λουλούδι ως ελάχιστο φόρο τιμής στα θύματα της Γενοκτονίας, τα συναισθήματα που κατακλύζουν το μυαλό και την καρδιά μου είναι ακριβώς τα ίδια με αυτά που μας κατακλύζουν στα Φυλακισμένα Μνήματα, μπροστά στους τάφους των Ηρώων μας. Και αυτό, γιατί η ιστορία των αδελφών Αρμενίων εκτυλίσσεται δυστυχώς παράλληλα με την ιστορία της δικής μας πατρίδας και του συνεχιζόμενου αγώνα μας για ανεξαρτησία και ελευθερία. Και είναι ακριβώς για αυτά τα παρόμοια, σκληρά βιώματα που συνδέουν τους δύο λαούς.

Η ιστορία δυστυχώς επαναλαμβάνεται με την πρόσφατη θηριωδία των Τουρκοαζέρων στο Αρτσάχ, αποδεικνύοντας για πολλοστή φορά ότι η επεκτατική πολιτική των Τούρκων ήταν και παραμένει απειλή για κάθε γειτονικό, χριστιανικό λαό.

Σήμερα, 106 χρόνια μετά το Ολοκαύτωμα, η Τουρκία συνεχίζει την άτεγκτη στάση της άρνησης του εγκλήματος και της διαστρέβλωσης της Ιστορίας. Η Τουρκία, η οποία υποτίθεται ότι ακολουθεί πορεία εκδημοκρατισμού, εξακολουθεί να περιφρονεί τα ανθρώπινα δικαιώματα των ίδιων των πολιτών της. Το περίφημο  άρθρο 301 του Συντάγματος βάσει του οποίου διώκεται ποινικά η αναφορά και μόνο της λέξης Γενοκτονία, αποτελεί ένα παράδειγμα για το πώς αντιλαμβάνεται η Τουρκία τις αρχές και τις ηθικές αξίες του σύγχρονου ευρωπαϊκού Πολιτισμού.

Παρόλο που στόχος του «Μεγάλου Εγκλήματος», όπως ονομάζουν οι Αρμένιοι τη Γενοκτονία, ήταν ο πλήρης αφανισμός του Αρμενικού Έθνους, το Αρμενικό Έθνος είναι εδώ. Κάθε χρόνο οι Αρμένιοι που κατοικούν στην Αρμενία αλλά και αυτοί της διασποράς κατά χιλιάδες τιμούν αυτή την ημέρα με εκδηλώσεις, επιστημονικά συνέδρια και ειρηνικές πορείες, αποδεικνύοντας ότι το Αρμενικό Έθνος έχει παρελθόν, παρόν και λαμπρό μέλλον. Ο Κυπριακός Ελληνισμός στέκεται αλληλέγγυος στον αδερφό αρμενικό λαό, ως ακλόνητος μάρτυρας της ιστορικής αλήθειας και απαιτεί από την διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει τη γενοκτονία ως «έγκλημα των εγκλημάτων».

Αναμένουμε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος θα τηρήσει την προεκλογική του υπόσχεση και θα προχωρήσει επίσημα οσονούπω στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Μια τέτοια ενέργεια θα δώσει το έναυσμα στο σύνολο του πολιτισμένου κόσμου να προχωρήσει στην αναγνώριση ενός από τα μεγαλύτερα εγκλήματα στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Οφείλουμε να συνεχίσουμε όλοι μαζί τον αγώνα για τη διεθνοποίηση της Γενοκτονίας, τον τίμιο και δίκαιο αγώνα, που εδράζεται σε ηθικές και πανανθρώπινες αξίες.

 

Ανδρέας Παπαχαρλάμπους
Δήμαρχος Στροβόλου