Άρθρο Δημάρχου Στροβόλου «Τα προβλήματα των Προσφυγικών Συνοικισμών δεν μπορούν να περιμένουν»

Τα προβλήματα των προσφυγικών συνοικισμών δεν μπορούν να περιμένουν

Τα χρόνια και συσσωρευμένα προβλήματα τα οποία υφίστανται στους προσφυγικούς συνοικισμούς, απασχολούν έντονα τους Δήμους και σίγουρα δεν επιλύονται με αποσπασματικές προσεγγίσεις και κονδύλια, αλλά με μια ολοκληρωμένη και συντονισμένη προσπάθεια του Κράτους, με την ανάλογη δέσμευση των αναγκαίων οικονομικών και ανθρωπίνων πόρων και με σαφή χρονοδιαγράμματα.

Μετά τη μονομερή απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών να μεταφέρει τη διαχείριση των υποδομών και των δημόσιων δρόμων και χώρων,  χωρίς ωστόσο να τους παραχωρήσει οποιαδήποτε κονδύλια,  έφερε τους Δήμους αντιμέτωπους με  πολλές δυσκολίες τις οποίες φαίνεται να αδυνατούν να επιλύσουν.

Κατανοούμε ότι το Υπουργείο με την έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας στους κατοίκους των Συνοικισμών έχει μετακυλήσει την ευθύνη επίλυσης των προβλημάτων στους Δήμους, παρά ταύτα οι Δήμοι ούτε τις απαραίτητες πιστώσεις διαθέτουν ούτε και το αναγκαίο προσωπικό.

Ας μην ξεχνάμε ότι η κρατική χορηγία προς τους Δήμους έχει μειωθεί πέραν του 40% από το 2013 και επιπρόσθετα έχει καταργηθεί η  χρηματοδότηση που το Κράτος παραχωρούσε στους Δήμους για την καθαριότητα των Συνοικισμών, την αγορά σκυβαλοδοχείων για τις πολυκατοικίες των Συνοικισμών κ.α.

Το Κράτος έχει μετακυλήσει την ευθύνη στους Δήμους χωρίς προηγουμένως να έχουν συμπληρωθεί οι αναγκαίες υποδομές και  χωρίς να έχουν επιλυθεί τα χρόνια προβλήματα.  Οι τιτλοποιήσεις των κατοικιών στους συνοικισμούς έγιναν χωρίς προγραμματισμό και χωρίς να έχουν ενημερωθεί προηγουμένως οι Τοπικές Αρχές.

Οι Δήμοι θα πρέπει να αναλάβουν τις όποιες ευθύνες τους αναλογούν  απέναντι στους κατοίκους των Συνοικισμών, παρόλα αυτά με την υφιστάμενη οικονομική τους κατάσταση δεν μπορούν να ανταποκριθούν άμεσα στις τόσες ανάγκες.

Και επειδή για εμάς τα προβλήματα  των συνοικισμών αποτελούν προτεραιότητα,  είμαστε αποφασισμένοι να συμβάλουμε με όποιο τρόπο μπορούμε στην επίλυση των χρόνιων προβλημάτων τους συνεργαζόμενοι με τα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα.

Ωστόσο, προκειμένου να μπορέσουν οι Δήμοι να διασφαλίσουν το επιθυμητό επίπεδο ποιότητας ζωής για τους κατοίκους των προσφυγικών συνοικισμών, θα πρέπει το Κράτος να αναλάβει τις ευθύνες του προς τους συμπατριώτες μας, που έχουν ξεριζωθεί από τα σπίτια τους.