Χαιρετισμός Δημάρχου Στροβόλου στη Δημοσιογραφική Διάσκεψη για την παρουσίαση του νέου σχεδιασμού της οδού Τσερίου, 18/7/19

Σας καλωσορίζουμε στη σημερινή διάσκεψη, που έχει ως στόχο την παρουσίαση της μελέτης για τον νέο προτεινόμενο σχεδιασμό της οδού Τσερίου, η οποία έχει εκπονηθεί από την εταιρεία Markides Associates.  Έχουμε τη χαρά να βρίσκεται μαζί μας ο ίδιος ο Ανδρέας Μαρκίδης και η συνεργάτης του Anne Marie de Boom, οι οποίοι θα παρουσιάσουν τα βασικά στοιχεία της εν λόγω μελέτης.

H ανάπλαση της οδού Τσερίου, ενός από τους σημαντικότερους δρόμους όχι μόνο για τον Δήμο μας, αποτελεί ένα από τα πλέον πολυσυζητημένα θέματα, το οποίο έχει απασχολήσει για σειρά ετών την κοινή γνώμη, με διάφορες απόψεις να εκφράζονται σχετικά με τον σχεδιασμό της. Εμείς, ως Δήμος Στροβόλου, θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντική την ανταλλαγή απόψεων ανάμεσα σε όλα τα εμπλεκόμενα και επηρεαζόμενα μέρη, είτε πρόκειται για τα δημόσια τμήματα, είτε πρόκειται για τις επιχειρήσεις της εν λόγω περιοχής, είτε για τους κατοίκους της περιοχής ή απλά χρήστες – με οποιονδήποτε τρόπο – του εν λόγω δρόμου. Για τον λόγο αυτό, σας ενημερώνουμε ότι έχει ήδη προηγηθεί η παρουσίαση του νέου σχεδιασμού στους Υπουργούς Εσωτερικών και Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, όπως επίσης και σε εκπροσώπους των αρμόδιων Τμημάτων Πολεοδομίας και Οικήσεως, Δημοσίων Έργων και Αστυνομίας, ενώ όπως γνωρίζετε, απόψε στις 6:30 ο νέος σχεδιασμός θα παρουσιαστεί στο ευρύ κοινό στην  Πανδημοτική Συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου.

Από την εταιρεία Markides Associates ζητήθηκε, σύμφωνα και με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, όπως ο νέος προτεινόμενος σχεδιασμός της Τσερίου να στηρίζεται σε μία βασική αρχή: τη δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος, για πεζούς και οδηγούς, που να προωθεί ταυτόχρονα την καλύτερη ποιότητα ζωής, διατηρώντας παράλληλα τον τοπικό χαρακτήρα, αλλά και την εμπορικότητα της περιοχής. Ζητήσαμε έναν ζωντανό δρόμο, για ανθρώπους και όχι μόνο για αυτοκίνητα – χωρίς βέβαια να παραγνωρίζεται η χρήση του αυτοκινήτου.  Ζητήσαμε ο σχεδιασμός να βασίζεται στις αρχές της βιώσιμης κινητικότητας, αλλά κυρίως, να λαμβάνει τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, του εμπορικού κόσμου και του απλού πολίτη.  

Και θα ήθελα να σταθώ ιδιαίτερα στο σημείο της διατήρησης του τοπικού χαρακτήρα της περιοχής. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η ιδιαιτερότητα που παρουσιάζει η Τσερίου, οφείλεται, κυρίως, στα παράλληλα χαρακτηριστικά της και συγκεκριμένα, στο γεγονός ότι ενώ αποτελεί έναν από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους του Δήμου μας, εξακολουθεί να διατηρεί τον τοπικό χαρακτήρα της, με οικίες και μικρές επιχειρήσεις εκατέρωθεν. Αυτόν ακριβώς τον χαρακτήρα δεν θέλουμε να θυσιάσουμε, στο βωμό της επικράτησης του αυτοκινήτου και των μεγάλων ταχυτήτων. Η Τσερίου δεν είναι απλά μία δίοδος αυτοκινήτων. Η Τσερίου είναι η βασική αρτηρία μίας εκ των σημαντικότερων κοινοτήτων του Δήμου μας. Η Τσερίου θα πρέπει να είναι ο δρόμος που ενώνει την κοινότητα και τους ανθρώπους και όχι να τους χωρίζει. Αυτή ακριβώς την ταυτότητα θέλουμε να αποκτήσει η Τσερίου.

Αφουγκραστήκαμε τις ανάγκες των συμπολιτών μας, κρίναμε και επιμείναμε σε μία ανθρωποκεντρική προσέγγιση του σχεδιασμού της Τσερίου.

Χωρίς να θέλω να επεκταθώ περισσότερο, θα δώσω τώρα τον λόγο στον κ. Μαρκίδη και στην κυρία De Boom για την παρουσίαση της μελέτης.