Χαιρετισμός Δημάρχου σε Διάσκεψη Τύπου της «Green Dot» στα πλαίσια του «Φεστιβάλ Περιβάλλοντος και Ανακύκλωσης», 12/5/2016 – Δημοσιογραφική Εστία

Αγαπητοί Φίλοι και Φίλες,

Είναι πραγματικά με μεγάλη ευχαρίστηση που βρίσκομαι μαζί σας, για ακόμα μια χρονιά, για να χαιρετήσω τη σημερινή συνάντηση, η οποία εντάσσεται στα πλαίσια του «Φεστιβάλ Περιβάλλοντος και Ανακύκλωσης» που οργανώνει η Green Dot (Cyprus) Ltd.

Αισθάνομαι ιδιαίτερα ευτυχής που ο Δήμος Στροβόλου είναι ένας από τους πρώτους πέντε Δήμους που συνεργάστηκαν με την Green Dot εφαρμόζοντας προγράμματα ανακύκλωσης και ήταν ο πρώτος Δήμος από την ευρύτερη περιοχή Λευκωσίας.

Για άλλη μια φορά στηρίζουμε το Φεστιβάλ Περιβάλλοντος και Ανακύκλωσης που διοργανώνεται φέτος, όπως έχετε ακούσει, για 6η φορά, εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο έμπρακτα την πεποίθηση μας ότι ο δρόμος προς την ανακύκλωση και την αξιοποίηση των απορριμμάτων, είναι δρόμος χωρίς επιστροφή. Είναι ένας δρόμος που οδηγεί, χωρίς αμφιβολία, στην αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής μας.

Η ανακύκλωση εκφράζει άμεσα και έμμεσα επίπεδο πολιτισμού, αλλά ταυτόχρονα είναι ζήτημα εθνικού και παγκόσμιου καθήκοντος. Θεωρούμε πως είναι υποχρέωση απέναντι στα παιδιά μας και τις επόμενες γενιές. Συνεχίζουμε και εντείνουμε το ενδιαφέρον μας και την ευγενική άμιλλα μεταξύ των Δήμων και των Κοινοτήτων, προσδοκώντας ότι ο Δήμος Στροβόλου θα πάρει και σε αυτό τον τομέα την πρωτιά, ανακυκλώνοντας τις περισσότερες ποσότητες ανά άτομο και ανακυκλώνοντας τις μεγαλύτερες ποσότητες σε όλα τα ρεύματα.

Ήδη εφαρμόζουμε με επιτυχία, τη διαλογή στην πηγή. Με αυτό τον τρόπο διευκολύνεται η υλοποίηση του στόχου της ελαχιστοποίησης των ποσοτήτων απορριμμάτων που αποστέλλονται στους ΧΑΔΑ και στις Μονάδες Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Στερεών Οικιακών Αποβλήτων.

Αναγνωρίζοντας ότι τα ανακυκλώσιμα υλικά δεν είναι σκουπίδια, αναλαμβάνουμε την ευθύνη μας συμβάλλοντας στη διάσωση του παγκόσμιου περιβάλλοντος ανακυκλώνοντας, όσο το δυνατό, μεγαλύτερες ποσότητες.

Σε ότι αφορά το περιβάλλον και το ενδιαφέρον του Δήμου Στροβόλου είναι, πιστεύω, αρκετό να ρίξει κανείς μια ματιά στο χώρο που θα πραγματοποιηθεί το Φεστιβάλ και που αποτελεί τη σταθερή επιλογή της Green Dot και άλλων οργανισμών, οργανώσεων και λοιπών οργανωμένων συνόλων για τις εκδηλώσεις τους. Το Πάρκο Ακροπόλεως είναι ένας από τους σημαντικότερους πνεύμονες πρασίνου της ευρύτερης περιοχής Λευκωσίας και είναι ένας χώρος που φιλοξενεί κάθε χρόνο δεκάδες εκδηλώσεις, κάποιες από τις οποίες αφορούν το περιβάλλον και πολλές από αυτές αφορούν τα παιδιά, που είναι το μέλλον αυτού του τόπου.

Ο Δήμος Στροβόλου για να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ανθρώπων έχει δώσει ιδιαίτερη σημασία στην ανάπτυξη του πρασίνου φυτεύοντας πολλές χιλιάδες δένδρα. Έχει δημιουργήσει πάρκα, χώρους πρασίνου και παιδότοπους σε όλες τις περιοχές του Στροβόλου στα οποία βρίσκουν  διέξοδο για ξεκούραση και αναψυχή δημότες όλων των ηλικιών.

Ενδεικτικά αναφέρω ότι έχουν δημιουργηθεί 66 Πάρκα με παιδότοπους,   οι οποίοι είναι σύμφωνα με ευρωπαϊκά πρότυπα ασφάλειας και υγείας. Σημειώνω ότι σε μερικούς παιδότοπους έχουν εγκατασταθεί παιχνίδια για παιδιά με ειδικές ανάγκες. Έχουν, επίσης, δημιουργηθεί 29 Οργανωμένα Πάρκα, που διαθέτουν καθιστικούς χώρους, διαδρόμους περιπάτου και πλατείες. Ταυτόχρονα υπάρχουν 278 χώροι πρασίνου και νησίδες σε κύριες  οδικές αρτηρίες.

Πρόθεση του Δήμου είναι όπως αναπτύξει ακόμη περισσότερο το πράσινο της πόλης ώστε να τον καταστήσει ένα πράσινο Δήμο. Στόχος μας είναι όπως σταδιακά και μέσα στις οικονομικές μας δυνατότητες να δενδροφυτεύσουμε όλους τους μη αξιοποιημένους χώρους πρασίνου φυτεύοντας χιλιάδες δένδρα.

Κλείνοντας, θέλω να συγχαρώ την Green Dot, που έχει δώσει υπόσταση και αξία στις προσπάθειες για εμπέδωση της ανακύκλωσης ως μια νέα κουλτούρα για μας και τους συμπολίτες μας. Τα αποτελέσματα που καταγράφονται κάθε χρόνο και η συνεχής άνοδος του όγκου των ανακυκλώσιμων υλικών προκαλούν ενθουσιασμό σε όλους τους εμπλεκόμενους.

Τέλος ευχαριστώ, όλους όσους με οποιοδήποτε τρόπο συμβάλουν στην επιτυχία του Φεστιβάλ, το οποίο έχει καταστεί ένας ετήσιος, χρήσιμος περιβαλλοντικός θεσμός!

 

Δρ Λάζαρος Σ Σαββίδης

Δήμαρχος Στροβόλου