Χαιρετισμός Δημάρχου στα Αποκαλυπτήρια για την Ονοματοδότηση της Οδού Νίκου Ιερείδη, 20/5/2016 στο Στρόβολο

Προσφωνήσεις

Μαζευτήκαμε σήμερα εδώ για να τιμήσουμε ένα άνθρωπο που συνέδεσε το όνομα του με τη Σχολή Φάλκον, τις δράσεις και τις επιτυχίες της, αλλά κυρίως που συνέδεσε το όνομα του με την παιδεία του τόπου γενικότερα.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Στροβόλου αποφάσισε την ονομασία του δρόμου που στεκόμαστε σήμερα σε οδό «Νίκου Ιερείδη», ως ελάχιστο φόρο τιμής σε ένα οραματιστή, που μετέτρεψε το όραμα του σε δράση, με θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία μας.

Ο Νίκος Ιερείδης δημιούργησε πριν από 40 χρόνια, το 1976, τη Σχολή Φάλκον, με στόχο να προσφέρει σε αγόρια και κορίτσια, όλων των εθνικοτήτων και θρησκευμάτων, την ευκαιρία να αναπτύξουν τα χαρίσματα τους, σε όλους τους τομείς.

Ο αείμνηστος Νίκος Ιερείδης, προτού δημιουργήσει τη Σχολή Φάλκον, υπήρξε ο πρώτος Διευθυντής της Σχολής Τυφλών, από το 1959 μέχρι και το 1979.

Η παιδεία που πρόσφερε και προσφέρει η Σχολή Φάλκον, δεν περιορίζεται απλά στις ακαδημαϊκές γνώσεις, αλλά επεκτείνεται και σε άλλους τομείς, όπως είναι ο αθλητισμός, η μουσική, το θέατρο, οι τέχνες γενικότερα, ακόμα και ο δημόσιος διάλογος και η επικοινωνία.

Με κύριο στόχο την πνευματική , σωματική και ηθική ανάπτυξη των μαθητών της, άνοιξε αρχικά τις πύλες της η Σχολή σε 37 μαθητές το 1976. Σήμερα, σαράντα χρόνια μετά, ο αριθμός των μαθητών φτάνει τους 360, με παιδιά όλων των ηλικιών, από 4 έως 19 χρόνων και αναγνωρίζεται ως ένα μέρος πνευματικής, σωματικής και ηθικής ανάπτυξης.

Η εξέλιξη της κοινωνίας και η ανάπτυξη της τεχνολογίας βρήκε τη Σχολή να συμβαδίζει και έτσι μαζί με την αριθμητική ανάπτυξη, ήρθε και η κτιριακή ανάπτυξη, αφού έγιναν σημαντικές προσθήκες με την αίθουσα αθλοπαιδιών και τα εργαστήρια ηλεκτρονικών υπολογιστών.  Η Σχολή αυτή τη στιγμή είναι στη διαδικασία ενός φιλόδοξου προγράμματος ανακαίνισης για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων, συμπεριλαμβανομένων των εγκαταστάσεων αξιοποίησης της ηλιακής ενέργειας ,ολοκληρωμένη επανακαλωδίωση στον ηλεκτρισμό και στο διαδίκτυο, την επισκευή της πισίνας και του γυμναστηρίου, διασφαλίζοντας ότι το κτίριο θα ανταποκρίνεται στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς και πρότυπα. Το όραμα ενός ανθρώπου, που το υπηρέτησε με πίστη και αφοσίωση όλα τα χρόνια της ζωής του, μετατράπηκε σε «οπλοστάσιο» ψυχών, αφού εφοδιάζει τα παιδιά που φοιτούν στη σχολή με ισχυρές γνώσεις και  ηθικές αξίες, προετοιμάζοντας τα να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της εποχής.

Η ονομασία αυτής της οδού θα κρατήσει αιώνια τη μνήμη του Νίκου Ιερείδη για να μας θυμίζει πως αρκεί ένας οραματιστής, με ξεκάθαρες σκέψεις και προσδοκίες, για να επέλθουν θετικές αλλαγές στην κοινωνία μας.

 

Δρ Λάζαρος Σ Σαββίδης

Δήμαρχος Στροβόλου