Χαιρετισμός Δημάρχου στα Εγκαίνια 14ης Ετήσιας Έκθεσης Φωτογραφικού Ομίλου Δημ. Στροβόλου,14/6/16 – Πολιτιστικό Κέντρο Στροβόλου

Προσφωνήσεις

  • Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Παιδείας, κυρία Αίγλη Παντελάκη

(θα υπάρχουν αρκετά υψηλόβαθμα στελέχη του Υπουργείου Παιδείας)

  • Αγαπητή κυρία Γεωργία Σίταρου

Εκ μέρους του Δήμου Στροβόλου, θα ήθελα να σας καλωσορίσω με τη σειρά μου στην αποψινή συναυλία, που πραγματοποιείται με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 50 χρόνων ζωής και μουσικής δημιουργίας της Χορωδίας «Λέανδρος Σίταρος».

Το Δημοτικό Συμβούλιο και εγώ προσωπικά, αγκαλιάσαμε από την πρώτη στιγμή την πρόταση της Πνευματικής Στέγης Λευκωσίας, για την πραγματοποίηση της συναυλίας αυτής, αναγνωρίζοντας τη μουσική παρακαταθήκη που έχει αφήσει στον τόπο μας η Χορωδία «Λέανδρος Σίταρος», αλλά και ο ιδρυτής και πρώτος μαέστρος της, ο ίδιος ο Λέανδρος Σίταρος.

Στην αποψινή συναυλία τιμούμε το έργο και την πολιτιστική προφορά μίας από τις μακροβιότερες χορωδίες του τόπου μας. Η χορωδία «Λέανδρος Σίταρος» ιδρύθηκε το 1966 και στην περίοδο των 50 χρόνων ζωής της είχε πλούσια δράση στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Πολυάριθμες συναυλίες, συνεργασίες με κύπριους και ξένους σολίστ και μαέστρους, με το Ραδιοφωνικό ίδρυμα Κύπρου, τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, εμφανίσεις σε συνέδρια και συμμετοχές σε εγχώριους και διεθνείς διαγωνισμούς και φεστιβάλ, περιγράφουν συνοπτικά την πλούσια και ενεργό δράση της Χορωδίας. Στη μακρά της πορεία, η Χορωδία είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει ένα πλούσιο και ποικίλο ρεπερτόριο, με έργα ελλήνων, κυπρίων και ξένων συνθετών. Επίσης, έχει εκδώσει αριθμό ψηφιακών δίσκων.

Ο ιδρυτής της, ο Λέανδρος Σίταρος, αποτελεί μία από τις πιο εξέχουσες προσωπικότητες στον μουσικό χώρο, έχοντας υπάρξει ενεργός μουσικός, δάσκαλος, συνθέτης και μαέστρος. Η ενασχόλησή του με τη μουσική ξεκίνησε σε νεαρή ηλικία, ως οργανοπαίκτης και χορωδός, ενώ πολύ σύντομα άρχισε να γράφει τις πρώτες του συνθέσεις. Ακολούθως, η μουσική του μόρφωση υπήρξε συνεχής, μακρόχρονη και πολύ αξιόλογη, στην Κύπρο, υπό την καθοδήγηση του Γιάγκου Μιχαηλίδη και έπειτα του Σόλωνα Μιχαηλίδη, καθώς και στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ ταξίδευσε και σε Ευρωπαϊκές πόλεις, μέσω του Υπουργείου Παιδείας, για περισσότερη επιμόρφωση.

Στην αποψινή συναυλία συμμετέχει μία άλλη εξέχουσα μουσική προσωπικότητα του διεθνούς και κυπριακού πολιτιστικού χώρου, ο διάσημος βαρύτονος, Κύρος Πατσαλίδης. Οι συστάσεις για τον αγαπητό Κύρο είναι περιττές, καθώς η διεθνής σταδιοδρομία του, με εμφανίσεις στις πιο διάσημες αίθουσες συναυλιών στον διεθνή χώρο, σε συναυλίες, φεστιβάλ και συμμετοχές με πρωταγωνιστικό ρόλο σε πολυάριθμες όπερες, οπερέτες και ορατόρια, μαρτυρούν την έκταση της πλούσιας καριέρας και δράσης του.

Εκ μέρους του Δήμου Στροβόλου, θα ήθελα να ευχαριστήσω άλλη μία εξέχουσα προσωπικότητα του μουσικού χώρου, την εκπαιδευτικό, μαέστρο, συγγραφέα και μία από τους βασικούς μεταρρυθμιστές της μουσικής Εκπαίδευσης στην Κύπρο, την κυρία Μάρω Σκορδή, η οποία διευθύνει τη Χορωδία “Λέανδρος Σίταρος” από το 1984, μετά τον θάνατο του Λέανδρου. Τα θερμά μου συγχαρητήρια για το έργο σας και ανυπομονούμε να απολαύσουμε το πρόγραμμα που θα μας παρουσιάσετε.

Τελειώνοντας, εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια στους χορωδούς, στον πιανίστα Μπορισλάβ Αλεξαντρόφ και στον κάθε ένα που εργάστηκε για την πραγματοποίηση της αποψινής συναυλίας.

 

Καλή ακρόαση!