Χαιρετισμός στην 1η Ατομική Έκθεση Ζωγραφικής «ΣΤΙΓΜΕΣ» του Κώστα Πρωτοπαπά, 15/2/16 – Πολιτιστικό Κέντρο Στροβόλου

Προσφωνήσεις

Αγαπητέ φίλε Αδάμο Αδάμου, Πρόεδρε του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου

Αγαπητοί φίλοι και φίλες

Είναι με μεγάλη χαρά που αποδέχτηκα να παρευρεθώ και να χαιρετίσω την 1η Ατομική Έκθεση με τίτλο «Στιγμές», του φίλου Κώστα Πρωτοπαπά, η οποία θα φιλοξενείται από σήμερα μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη στο Πολιτιστικό μας Κέντρο Στροβόλου και συνδιοργανώνεται με τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου.

Οι τέχνες λειτουργούν ευεργετικά στην προσωπική ανάπτυξη και καλλιέργεια του ανθρώπου. Μέσα από τις τέχνες και γενικότερα τη δημιουργική ενασχόληση, ο άνθρωπος εκφράζεται και ερμηνεύει με τη δική του προοπτική και ευαισθησία τα ερεθίσματα που λαμβάνει από το περιβάλλον του. Η δημιουργία ενός έργου, όπως ενός πίνακα, ενός γλυπτού, ενός ποιήματος ή μίας μουσικής σύνθεσης, πηγάζει από τις εμπειρίες μας, τις οποίες μεταφέρουμε έμμεσα μέσα από τις δημιουργίες μας στους συνανθρώπους μας. Οι τελευταίοι θα είναι οι κριτές μας ή καλύτερα, οι αξιολογητές των έργων μας, βάσει των δικών τους κριτηρίων και σταθμών.

Ο αγαπητός φίλος Κώστας Πρωτοπαπάς σταδιοδρόμησε, αρχικά, ως δάσκαλος, έχοντας αποφοιτήσει από την Παιδαγωγική Ακαδημία Κύπρου, ακολούθως από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, με τίτλο BA Geography – History και με περαιτέρω Παιδαγωγικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων.

Έχοντας υπηρετήσει επί σειρά ετών σε πολλά σχολεία της Κύπρου, ανήλθε μέχρι τον βαθμό του Επιθεωρητή Γενικών Μαθημάτων και μετά την πρόωρη αφυπηρέτησή σου, εντάχθηκε στο Ειδικό Προσωπικό του Τμήματος Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Ως φοιτητής στην Παιδαγωγική Ακαδημία Κύπρου άρχισε να ασχολείται με τη ζωγραφική, λαμβάνοντας τα πρώτα μαθήματα από τον καθηγητή Ανδρέα Χρυσοχό και συνέχισε να ασχολείται με την αγαπημένη του ενασχόληση ή αν θέλετε, χόμπι, όπως το αποκαλεί και ο ίδιος, μέχρι και την Τουρκική εισβολή. Όντας πρόσφυγας πια, αγωνιζόμενος να κτίσει ξανά όσα του στέρησε ο βίαιος ξεριζωμός από το σπίτι του και παράλληλα οι επαγγελματικές του υποχρεώσεις, υπήρξαν οι λόγοι που οι καλλιτεχνικές ανησυχίες του Κώστα παρέμειναν για κάποιο χρονικό διάστημα ως υποβόσκουσα ανάγκη.

Ωστόσο, τα τελευταία 10-12 χρόνια και μετά την αφυπηρέτησή του, ο Κώστας βρήκε επιτέλους τον πολυπόθητο χρόνο, αλλά και τις κατάλληλες συνθήκες που του επέτρεψαν να ασχοληθεί με τη αγαπημένο του χόμπι. Τα τελευταία 4 χρόνια, η ζωγραφική έχει πλέον λάβει σημαντικό και σοβαρό μέρος στη ζωή του, έχοντας, μάλιστα, ενταχθεί στην Σχολή Τέχνης του Νικόλα Παναγή. Η παραγωγή των τελευταίων αυτών χρόνων παρουσιάζεται στην έκθεση που εγκαινιάζουμε απόψε.

Η έκθεση τιτλοφορείται «Στιγμές», καθώς παρουσιάζει μία σειρά έργων που απεικονίζουν διάφορες στιγμές και εμπνεύσεις από ταξίδια του Κώστα στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Κεντρικό στοιχείο όλης της συλλογής είναι η φύση, τα φυσικά τοπία, ενώ κάποια έργα συνδυάζουν και την ανθρώπινη παρέμβαση σε αυτά. Σε ορισμένα έργα γίνεται αισθητός και ο ανθρώπινος παράγοντας, με διακριτικές φιγούρες.

Θα ήθελα να συγχαρώ τον Κώστα για την πρωτοβουλία της συνδιοργάνωσης της έκθεσης με τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου, γιατί η πραγματοποίηση της έκθεσης παρουσιάζει τόσο τις πνευματικές του ανησυχίες, αλλά και τις ανησυχίες του ως «Άνθρωπος» που σκέφτεται, πονά με τον πόνο του συνανθρώπου του, αλλά κυρίως ενεργεί για να ενισχύσει τους αγώνες των λιγότερων τυχερών συνανθρώπων μας.

Φίλε Κώστα, σου εύχομαι κάθε επιτυχία στην έκθεσή σου και να συνεχίσεις να μας προσφέρεις όλο και περισσότερα από αυτά τα πολύ αξιόλογα έργα. Η Κύπρος μας χρειάζεται δημιουργούς σαν και εσένα, οι οποίοι θα αφήσουν την κληρονομιά στις επόμενες γενεές.

Φίλες και Φίλοι,

Ας απολαύσουμε την έκθεση.