Χαιρετισμός στην «Εορτή των Γραμμάτων», 5/2/16 – Πολιτιστικό Κέντρο Στροβόλου

Αγαπητοί φίλοι,

Σας καλωσορίζω στην αποψινή εκδήλωση που πραγματοποιείται με την ευκαιρία της Εορτής των Γραμμάτων, που διοργανώνει και εφέτος η Δημοτική Βιβλιοθήκη Στροβόλου.

Στις 30 Ιανουαρίου τιμούμε τους Τρεις Ιεράρχες, τον Ιωάννη τον Χρυσόστομο, τον Βασίλειο τον Μέγα και τον Γρηγόριο Ναζιανζηνό ή Θεολόγο, οι οποίοι παράλληλα με τον φιλανθρωπικό τους αγώνα, υπήρξαν υπέρμαχοι της παιδείας και της μόρφωσης όλων των ανθρώπων, ανεξαρτήτως κοινωνικού υπόβαθρου. Βαθύτατα πνευματικοί άνθρωποι και ιδιαίτερα μορφωμένοι και ίδιοι, οι Τρεις Ιεράρχες θεωρούσαν την Παιδεία ως το σημαντικότερο όλων των αγαθών  και πολέμησαν για την πρόσβαση των λιγότερο προνομιούχων συνανθρώπων τους στη μόρφωση.  Για το λόγο αυτό, η Εκκλησία τιμά ξεχωριστά τον καθένα από τους Τρεις Ιεράρχες, αλλά και μαζί, σε μια κοινή εορτή, τη Εορτή των Γραμμάτων.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Στροβόλου αποτελεί τον φάρο πολιτισμού για τον Δήμο μας, προσφέροντας την ευκαιρία σε κάθε ενδιαφερόμενο να γνωρίσει τον μαγικό κόσμο της γνώσης, μέσω των χιλιάδων βιβλίων που διαθέτει προς δανεισμό. Σε ένα άρτια εξοπλισμένο χώρο, ο κάθε επισκέπτης έχει την ευκαιρία να ερευνήσει και να μελετήσει θέματα που τον ενδιαφέρουν και να δανειστεί βιβλία, ενώ έχει τη δυνατότητα να κάνει χρήση και των ηλεκτρονικών υπολογιστών που διατίθενται δωρεάν.

Απόδειξη του σημαντικότατου έργου που επιτελείται επί σειρά ετών από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη είναι ο μεγάλος αριθμός εγγεγραμμένων μελών της και ειδικότερα των τακτικών αναγνωστών, τους οποίους τιμούμε σήμερα, όπως έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια.

Εκφράζω τις ευχαριστίες του Δημοτικού Συμβουλίου και γενικά όλου του Δήμου σε όσους θα βραβευτούν απόψε, για την αφοσίωσή τους στα γράμματα και την ακατάπαυστη αναζήτησή τους για μάθηση.

Από την ίδρυση της βιβλιοθήκης έχει βραβευτεί αρκετά μεγάλος αριθμός μελών της βιβλιοθήκης, εκ των οποίων, όπως έχω ενημερωθεί αρκετοί εξακολουθούν να επιδεικνύουν την ίδια αφοσίωση μέχρι και σήμερα.

Ελπίζω να έχουμε και άλλους μιμητές των ανθρώπων αυτών.

Εκφράζω, επίσης, τις ευχαριστίες μου, στη βιβλιοθηκονόμο κα Δέσπω Μασούρεκκου για την πραγματοποίηση της αποψινής εκδήλωσης, καθώς και στην κυρία Καλλιόπη Χαρμαντά-Πρωτοπαπά, καταξιωμένη φιλόλογο και ερευνήτρια, που θα είναι και η κύρια ομιλήτρια της εκδήλωσης.

Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω τη κυρία Μαρία Παχίτη, συγγραφέα, αδιάλειπτη φίλη και συνεργάτιδα  της βιβλιοθήκης και την κυρία Άννυ Τριλλίδου, μουσικό, που πάντα είναι πρόθυμη να μας χαρίσει μια νότα χαράς με τα τραγούδια της.

Τέλος, ευχαριστώ όλους εσάς που τιμάτε με την παρουσία σας την αποψινή εκδήλωση.