Ομιλία Δημάρχου σε εκδήλωση για τα «30 Χρόνια Δράσης και Προσφοράς: 1986 – 2016» Δήμου Στροβόλου, 8/11/16 – Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,

Αγαπητοί μου συνδημότες,

Mε ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση σας καλωσορίζω στη σημερινή εκδήλωση για τα 30χρονα του Δήμου Στροβόλου, με σεβασμό στην ιστορία της πόλης μας και κοινό στόχο το βιώσιμο μέλλον. Σας καλωσορίζω λοιπόν στο σπίτι σας όσο και αν φαίνεται αυτό κάπως οξύμωρο.

Ευχαριστώ θερμά τον Εξοχότατο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος έθεσε υπό την Αιγίδα του την Εκδήλωση και παρά το βεβαρημένο του πρόγραμμα ήταν πρόθυμος να παρευρεθεί και να απευθύνει χαιρετισμό. Οι εξελίξεις του Κυπριακού και η μετάβαση του στην Ελβετία για τις συνομιλίες, δεν μειώνουν στο ελάχιστο την εκτίμηση μας και τις ευχαριστίες μας, για την άμεση ανταπόκριση του στο κάλεσμα μας.

Ευχαριστώ, επίσης, τον Έντιμο Υπουργό Εσωτερικών, Σωκράτη Χάσικο, που βρίσκεται εδώ απόψε ως εκπρόσωπος του Προέδρου, αλλά και ως ο αρμόδιος Υπουργός για θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης.


Κύριε Υπουργέ,

Η παρουσία σας μας γεμίζει με αισθήματα χαράς, ικανοποίησης, υπερηφάνειας, αλλά και ευθύνης απέναντι σε σας και τους δημότες μας.

Από τον αρχικό μικρό οικισμό του Στροβόλου και σημερινό πυρήνα του, μέχρι τη σύγχρονη πόλη των 70.000 κατοίκων και δεύτερο μεγαλύτερο Δήμο στην Κύπρο… Από την αρχαιότητα της ονομασίας του Δήμου μας και τις αναφορές του Λεόντιου Μαχαιρά, μέχρι τις ενδοξότερες σελίδες της κυπριακής ιστορίας και τους απαγχονισθέντες Εθνομάρτυρες, Αρχιεπίσκοπο Κυπριανό και Μιχαλάκη Καραολή… Από τις αρχαίες εκκλησίες μας, στενά συνδεδεμένες με ιστορικά γεγονότα, όπως της Παναγίας Χρυσελεούσας, της Αγίας Παρασκευής και του Αγίου Γεωργίου μέχρι τις νεότερες, όπως της Αγίας Μαρίνας,  του Ιερού Ναού της Του Θεού Σοφίας και τόσες άλλες… Από την «κοινότητα» Στροβόλου μέχρι την ίδρυση του Δήμου Στροβόλου το 1986 και τον πρώτο Δήμαρχο Ιωσήφ Χατζηιωσήφ… Από τη Δημαρχία Σάββα Ηλιοφώτου και το σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο, υπήρξαν ανέκαθεν κοινοί οι στόχοι και τα οράματα: η βιώσιμη ανάπτυξη της πόλης μας και η συνεχής βελτίωση της καθημερινότητας όλων των δημοτών.

Τιμούμε απόψε την πόλη μας και εκφράζουμε τις θερμές μας ευχαριστίες προς τους δύο προηγηθέντες Δημάρχους, που λειτούργησαν για μένα ως εμπνευστές.  Τον αείμνηστο Ιωσήφ Χατζηιωσήφ, τον μουχτάρη μας, που για χρόνια ηγήθηκε του «χωριού» μας και διετέλεσε για μια δεκαετία ο πρώτος Δήμαρχος, ο θεμελιωτής της πόλης μας, όπως και τον  Σάββα Ηλιοφώτου που στη δεκαπεντάχρονη δημαρχεία του διαμορφώθηκε το σύγχρονο μοντέλο ανάπτυξης του Στροβόλου. Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που τους ακολούθησα και μπόρεσα να κτίσω και πάνω στο δικό τους έργο. Ευχαριστώ επίσης θερμά όλα τα Δημοτικά Συμβούλια και κάθε Δημοτικό Σύμβουλο ξεχωριστά για τις πολύτιμες υπηρεσίες και πολύπλευρη προσφορά τους. Ένα μεγάλο ευχαριστώ αξίζει και στα πρόσωπα που είχαν την ευθύνη για την οργάνωση και λειτουργία της Υπηρεσίας του τότε Συμβουλίου Βελτιώσεως Στροβόλου και του Δήμου μετέπειτα, τον μ Κωστάκη Όμπασιη και τον Ανδρέα Λάμπρου, καθώς και  σε όλο το κατά καιρούς και υφιστάμενο προσωπικό του Δήμου Στροβόλου, που μοχθεί καθημερινά για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των δημοτών. Εκφράζουμε επίσης την ευγνωμοσύνη μας και στις εκατοντάδες εθελοντές και εθελόντριες, τους ακούραστους εργάτες της τοπικής κοινωνίας, που στηρίζουν και εμπλουτίζουν το έργο και τις υπηρεσίες που προσφέρει ο Δήμος μας.Αγαπητοί φίλες και φίλοι,

Παρά την οικονομική κρίση, με σωστή στρατηγική και σε πνεύμα συλλογικότητας και συνεργασίας, πετύχαμε όχι μόνο να συνεχίσουμε απρόσκοπτα το έργο μας αλλά ο Δήμος μας να βρίσκεται σε πάρα πολύ καλή οικονομική κατάσταση. Μας ικανοποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι στα κέντρα λήψης αποφάσεων θεωρούν το Δήμο Στροβόλου ως ένα αυτάρκη, σύγχρονο Δήμο, που αποτελεί πρότυπο και σημείο αναφοράς για όλους τους υπόλοιπους. Αυτό είναι κάτι που μας κάνει περήφανους.

Επιτρέψετε μου να αναφερθώ επιγραμματικά σε μερικά σημαντικά στοιχεία και γεγονότα που σημάδεψαν το παρελθόν. Αυτά συνεχίζουν να σηματοδοτούν την τωρινή και μελλοντική πορεία τού Δήμου μας προσδίδοντας του σημαίνοντα ρόλο ανάμεσα στους δημότες και την κοινωνία ευρύτερα. Ο λόγος είναι το σημαντικό έργο που έχει παραχθεί και που καλύπτει όλο το φάσμα των υποχρεώσεων του Δήμου που απορρέουν  από το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Είναι γνωστή η αίγλη που απέκτησε ο Δήμος Στροβόλου και είναι κοινά αποδεκτό στους κύκλους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του ευρύτερου δημόσιου και ημιδημόσιου τομέα ότι δικαιολογημένα αποτελεί το Δήμο πρότυπο ανάμεσα σε όλους Δήμους, αφού πρωτοποριακά δημιούργησε και λειτούργησε Γραφείο Εξυπηρέτησης Δημοτών  από το 1997 παρέχοντας  ποιοτική και αποτελεσματική εξυπηρέτηση σε όλους δημότες χωρίς καμία διάκριση. Το Γραφείο Εξυπηρέτησης Δημοτών είναι πιστοποιημένο με το διεθνές πρότυπο ποιότητας ISO 9001:2008 πράγμα που του εξασφαλίζει και διεθνή αναγνώριση.

Ο Στρόβολος είναι ο πρώτος  παγκύπρια που προχώρησε στην πιστοποίηση όλου του φάσματος των υπηρεσιών του και στη μηχανοργάνωση όλων των λειτουργιών του δημιουργώντας ηλεκτρονικές υπηρεσίες και αναβαθμίζοντας την ποιότητα των προσφερόμενων προς το δημότη υπηρεσιών του.

Η  επιλογή του Δήμου μας μεταξύ όλων των Δήμων της Κύπρου να συμμετάσχει  από το 2012  στο πιλοτικό πρόγραμμα με εταίρους το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας και το Τμήμα Υπηρεσιών  Πληροφορικής για  υλοποίηση του συστήματος διαχείρισης Πληροφοριών Γής, του γνωστού GIS που επιχορηγείται κατά 85% από τα Διαρθρωτικά Ταμεία, αποτελεί ακόμη μια επιβεβαίωση των όσων αναφέρονται πιο πάνω. Το έργο ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2015, άρχισε ήδη να εφαρμόζεται.  Αναμένεται ότι θα προκύψουν σημαντικά οφέλη τόσο για το Δήμο όσο και για τους δημότες μας.

Ο Στρόβολος  δικαίως μπορεί να χαρακτηριστεί ως πράσινη πόλη που συνεχίζει να αναπτύσσεται με τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, μια πράσινη πόλη με σύγχρονες υποδομές και ισχυρή πολιτιστική ταυτότητα.     Τρανή απόδειξη της πιο πάνω αναφοράς, παρόλο που δεν είναι τα αριθμητικά δεδομένα και στοιχεία που έχουν τη σημασία, αποτελεί η ύπαρξη  στο Στρόβολο 66 Πάρκων και παιδότοπων που λειτουργούν σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα ασφάλειας και υγείας,  29 Πάρκων που διαθέτουν καθιστικούς χώρους, διαδρόμους για περιπάτους και πλατείες καθώς και  278 χώρων πρασίνου και αριθμού νησίδων σε κύριες οδικές αρτηρίες.

Η λειτουργία και η ποιοτική αξιοποίηση των χώρων του  Πολιτιστικού Κέντρου που εγκαινιάστηκε τον Ιούνιο του 2014 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έχει προσδώσει νέα πνοή στον ιστορικό πυρήνα του Δήμου. Παράλληλα η Δημοτική Βιβλιοθήκη, που αποτελεί μέρος του Πολιτιστικού Κέντρου, συνεχίζει την πλούσια δράση της και μέσω των προγραμμάτων που λειτουργεί  συμβάλλει σημαντικά στην πολιτιστική δράση μας.

Η περαιτέρω αξιοποίηση των υποδομών που διαθέτει ο Δήμος μας  στον πολιτισμό, όπως είναι το Δημοτικό Θέατρο, ο χώρος  όπου βρισκόμαστε απόψε, στον αθλητισμό μέσω  κυρίως του Αθλητικού Κέντρου και των προγραμμάτων που λειτουργούν στο χώρο, όπως είναι η Ακαδημία ποδοσφαίρου, συμβάλλουν σημαντικά στην αναβάθμιση και περαιτέρω ανάπτυξη του Δήμου για να μπορέσει να επιτελέσει το ρόλο που επιβάλλουν οι ανάγκες μιας σύγχρονης και απαιτητικής κοινωνίας.

Ο Δήμος μας στις δύσκολες συγκυρίες της τελευταίας πενταετίας παραμένει αρραγής και σταθερός  συμπαραστάτης στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού του Στροβόλου ασκώντας την κατάλληλη κοινωνική πολιτική και αξιοποιώντας στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό  τον εθελοντισμό και την ανάμιξη των πολιτών στη διαμόρφωση των τοπικών σχέσεων με τη συμμετοχή τους στα κοινά.

Οι υποδομές και τα προγράμματα που έχει αναπτύξει ο Δήμος τα τελευταία χρόνια  μέσω του Πολυδύναμου Δημοτικού Κέντρου, του κατ΄ εξοχή Φορέα προώθησης και υλοποίησης της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου, όπως οι Παιδικές Λέσχες, η Λέσχη Ηλικιωμένων, το Ανοικτό Σχολείο, οι Δημοτικές Ομάδες Πρόληψης και Κοινωνικής  στήριξης, η δράση «Κοινωνικό Πρόγραμμα στο Δρόμο» αναδεικνύουν τους ευρύτερους στόχους του Δήμου σε ότι αφορά την προσφορά του προς την κοινωνία και τις ευάλωτες ομάδες του Στροβόλου.

Ο Δήμος Στροβόλου στηρίζει τις προσπάθειες για μια καινοτόμο, αναπτυξιακή μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, η οποία θα μεταφέρει εξουσίες και πόρους         πιο κοντά στις ανάγκες και στις προσδοκίες της κοινωνίας των πολιτών. Στη δίνη της οικονομικής κρίσης ένας νέος ρόλος αναδύεται για τις τοπικές κοινωνίες να κινητοποιήσουν τις εσωτερικές τους δυνάμεις, μετατρέποντας τους κινδύνους σε ευκαιρίες με αιχμή του δόρατος την καινοτομία.

Η πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση έχει να επιτελέσει σημαντικό έργο. Για να επιτύχει απαιτείται η αναβάθμιση του ρόλου της στην τοπική κοινωνία και η περαιτέρω ενδυνάμωση της με την παρουσία των Δήμων δίπλα στον πολίτη σε κάθε τομέα και επίπεδο της κοινωνίας.  Ο Δήμος μας έχει ήδη χαράξει τη δική του πορεία και με αφετηρία το ΟΡΑΜΑ μας να γίνει ο Στρόβολος, πρότυπο πόλης για να ζεις και να εργάζεσαι,  αναβαθμίζουμε συνεχώς τις υπηρεσίες μας με τη δημιουργία ηλεκτρονικών υπηρεσιών και τη δημιουργία των αναγκαίων υποδομών σε όλη την δημαρχούμενη περιοχή μας.

Η πληρέστερη στελέχωση των υπηρεσιών του Δήμου, η καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, η εφαρμογή καινοτόμων ιδεών, η προώθηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, η αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων, η απλοποίηση των διαδικασιών, ο εκσυγχρονισμός του νομικού πλαισίου, η δημιουργία κοινών υπηρεσιών με όμορους Δήμους και η εφαρμογή οικονομιών κλίμακας θα συμβάλουν αποφασιστικά στην αναβάθμιση και παροχή προς τους δημότες ποιοτικών και αποτελεσματικών υπηρεσιών με το χαμηλότερο δυνατό κόστος.

Βασικές μας αρχές είναι και θα εξακολουθήσουν να είναι:  Ο σεβασμός στον πολίτη, η συνεισφορά προς την κοινωνία και ιδιαίτερα προς την νεολαία και τις ευάλωτες ομάδες, η προστασία και βελτίωση του περιβάλλοντος, η συνεχής αναβάθμιση των υπηρεσιών δημόσιας υγείας και καθαριότητας και η φροντίδα για τους προσφυγικούς συνοικισμούς. Στο επίπεδο του δημοτικού οργανισμού θα συνεχίσουμε τη βελτίωση της λειτουργίας των υπηρεσιών μας μέσα από μετρήσιμους δείκτες, την προσαρμογή στις νέες συνθήκες και την εφαρμογή καινοτόμων ιδεών και πρακτικών, τη βέλτιστη και ορθολογιστική διαχείριση των πόρων αλλά και την ανάπτυξη και αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού.

Δέσμευση μας αποτελεί η υλοποίηση της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ μας ώστε ο Στρόβολος να καταστεί πρότυπο ευρωπαϊκής πόλης, με την αξιοποίηση της τεχνολογίας, τη δημιουργία της απαραίτητης υποδομής, την προώθηση και εκτέλεση νέων αναπτυξιακών έργων, τη βελτίωση του επιπέδου ασφάλειας και υγείας, τη διατήρηση και βελτίωση του περιβάλλοντος με έμφαση στην ενεργειακή πολιτική, και την προώθηση και ανάπτυξη του πολιτισμού, του αθλητισμού, της ψυχαγωγίας, και της κοινωνικής πρόνοιας.Αγαπητοί Στροβολιώτες και Στροβολιώτισσες, αγαπητοί φίλοι και φίλες

Όλοι μαζί μπορούμε να πάρουμε ακόμη πιο μπροστά, ακόμη πιο ψηλά το Στρόβολο.

Σας ευχαριστώ όλους θερμά για την παρουσία σας στη σημαντική αυτή εκδήλωση – μια εκδήλωση αφιερωμένη στον αγαπημένο μας Στρόβολο μα και σε όλους τους Στροβολιώτες και τις Στροβολιώτισσες.

 

 

 

Δρ Λάζαρος Σ Σαββίδης

Δήμαρχος Στροβόλου