Χαιρετισμός σε Εκκλησιαστική Εκδήλωση με θέμα τη «Θεία Λειτουργία», 23/2/16 – Ιερός Ναός Αγ. Στυλιανού

Προσφωνήσεις

Κυρίες και Κύριοι 

Με μεγάλη χαρά και τιμή αποδέχτηκα να παρευρεθώ και να χαιρετίσω τη σημερινή εκδήλωση, με θέμα τη «Θεία Λειτουργία».

Η εκδήλωση αυτή εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο εκδηλώσεων εκκλησιαστικού περιεχομένου, οι οποίες εκκίνησαν πέρσι, από τον Ιερό Ναό Φανερωμένης, μετά από πρωτοβουλία του Μάριου Βασιλείου. Λόγω της θερμής ανταπόκρισης των πιστών, αποφασίστηκε όπως οι εκδηλώσεις αυτές συνεχιστούν, αναπτύσσοντας κάθε φορά διαφορετική θεματολογία, ανάλογα με την εποχή κατά την οποία πραγματοποιούνται.

Η σημερινή εκδήλωση συνδυάζει ψαλμωδίες και επεξηγηματικά κείμενα, με σκοπό την καλύτερη κατανόηση του περιεχομένου, της δομής και της σημαντικότητας της Θείας Λειτουργίας στη ζωή μας.

Βασικοί συντελεστές της σημερινής εκδήλωσης είναι η Παγκύπρια Ένωση Ιεροψαλτών «Ιωάννης Κουκουζέλης», μία από τις παλαιότερες χορωδίες της Κύπρου, στην οποία συμμετέχουν 35 μέλη, μεταξύ των οποίων και 3 γυναίκες, οι περισσότεροι, μάλιστα, είναι επαγγελματίες ιεροψάλτες. Και για όσους δε γνωρίζουν, η χορωδία ιδρύθηκε το 1972 από τον Δρα Σόλωνα Χ’’ Σολωμού, ο οποίος υπήρξε χοράρχης της μέχρι και το 2014. Από το 2014 μέχρι και σήμερα, τον ρόλο αυτό έχει αναλάβει ο καθηγητής βυζαντινής μουσικής και μαέστρος της χορωδίας του Δήμου Έγκωμης, κύριος Γιώργος Λοΐζου.

Την καλλιτεχνική επιμέλεια της εκδήλωσης έχει επιληφθεί ο κύριος Μάριος Βασιλείου, εκφωνητής και δημοσιογράφος στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου και μέλος του Performing Rights Society  του Λονδίνου. Ως συνθέτης και τραγουδιστής είχε ασχοληθεί ιδιαιτέρως με τη μουσική γενικότερα, αλλά τώρα αφιερώνει πολύ περισσότερο χρόνο στη βυζαντινή μουσική. Έχει τιμηθεί με την 1η Ευρωπαϊκή Διάκριση ζωντανής ηχογράφησης Ορθοδόξων Ακολουθιών.

Θα ήθελα να συγχαρώ τον Μάριο Βασιλείου και την Παγκύπρια Ένωση Ιεροψαλτών «Ιωάννης Κουκουζέλης» για την πρωτοβουλία της διοργάνωσης της σειράς των εκκλησιαστικών αυτών εκδηλώσεων, που επεξεργάζονται μία δύσκολη, ομολογουμένως, θεματολογία για τους πλείστους από εμάς.

Καλή συνέχεια και επιτυχία με το έργο σας.